Twitter

!Volg mij via Twitter!

Volg mij via Facebook!

Volg mij via Facebook! Mienke van Alphen

Privacyverklaring

Privacyverklaring

Algemene voorwaarden:

1. Weblogmienke.blogspot.nl respecteert je privacy en neemt de bescherming van jouw persoonsgegevens serieus. Er zijn daarom passende maatregelen genomen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan.

2. Wanneer je een reactie plaatst onder een van mijn blog's worden de volgende door jou zelf verstrekte gegevens verzameld: je naam, e-mailadres en IP-adres. Deze gegevens worden uitsluitend gebruikt om eventueel met jou in contact te komen.
Deze reacties blijven eeuwig zichtbaar, tenzij de blog waaronder gereageerd is om welke reden dan ook verwijderd is.

3. De gegevens worden in geen enkel geval opgeslagen, deze gegevens worden uitsluitend gebruikt om eventueel met jou in contact te komen.

4. Weblogmienke.blogspot.nl behoudt zich het recht voor deze privacyverklaring te wijzigen of aan te vullen.

13 april 2021

Foto Bron: Gemeenteraad West Betuwe 30 maart 2021.
 
 Het project Toegankelijke Politiek is een project van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het viel het Ministerie op dat er relatief weinig mensen met een beperking deelnemen aan de politiek. Om drempels weg te nemen en te onderzoeken welke dat zijn, heeft het Ministerie als pilot het project Toegankelijke Politiek in de provincie Gelderland opgezet. De start van het project was de cursus politiek actief van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en Zorgbelang Inclusief. Een van de opdrachten voor de cursisten was het inventariseren van drempels voor deelname aan de politiek en oplossingen daarvoor. Dat resulteerde in het manifest met adviezen voor een toegankelijke politiek. Op dinsdag 30 maart heb ik samen met mede lid van het Platform Toegankelijk West Betuwe, Françoise Groenendaal-Vlug, tijdens de raadsvergadering van de gemeente West Betuwe een manifest aangeboden met adviezen voor een toegankelijkere gemeenteraad voor mensen met een beperking. Wij hebben dit manifest tijdens onze cursus Politiek actief in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat en Zorgbelang Inclusief opgesteld. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Het was een hele eer om dit manifest te mogen aanbieden aan burgemeester Servaas Stoop. Hij reageerde tijdens de raadsvergadering positief op de overhandiging van het manifest adviezen voor toegankelijke politiek en noemde het een punt van belang om de adviezen mee te nemen in het beleid en de uitvoering daarvan. Ook voegde hij toe dat het manifest belangrijk is voor de politieke partijen bij het opstellen van een verkiezingsprogramma én bij het selecteren van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in het jaar 2022. 

 In West Betuwe worden een aantal punten al uitgevoerd. Dat is mooi en bijzonder. Dat deze punten genoemd worden, komt omdat het manifest is opgesteld door deelnemers vanuit de hele provincie Gelderland. Leuk te vermelden is ook dat het manifest inmiddels is aangeboden aan de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en de Vereniging voor Griffiers.

 De adviezen op een rijtje: Maak mensen met een beperking enthousiast om politiek actief te worden door: a. De vergaderzalen toegankelijk te maken voor iedereen. Zoals het aanleggen van een ringleiding in de vergaderzalen. b. Bied rustruimte voor zorgmomenten. Denk aan toegankelijk toiletgebruik, toediening medicijnen en bevestiging van medische apparatuur. c. Ruimte voor gebaren en/of schrijftolk. Koppel een buddy aan mensen met een mentale beperking. Een mentor die hem of haar begeleidt en helpt binnen de politiek. B.v. een dag meelopen met een raadslid. d. Communiceer helder en duidelijk. Maak de taal voor iedereen begrijpelijk. e. Maak in vergaderzalen, waaronder de raadszaal, plek voor een assistent voor algemene dagelijkse levensverrichtingen en/of een doventolk. Geef extra ondersteuning door assistenten voor (beoogde) raadsleden die moeilijk kunnen spreken. Bescherm mensen met een uitkering tegen verlies ervan wanneer ze gemeenteraadslid of fractievolger worden. Ze hebben recht op een gelijke vergoeding als andere gemeenteraadsleden. Zorg voor voldoende pauzes, rustmomenten in de vergaderingen en vergader niet te lang. Bepaal een duidelijke eindtijd van de vergadering en regel dat het WMO vervoer flexibel het raadslid met een beperking naar huis vervoert. Zet meer online vergaderingen in als fysieke vergaderingen te veel belemmeringen opleveren. Ondertitel de raadsvergaderingen (live en het video verslag) voor doven en slechthorenden. Dit werkt ook voor anderen die daar behoefte aan hebben. Maak gebruik van een doventolk of een schrijftolk. Bovenal: zie mensen met een beperking als medemens, ga met hen in gesprek over wat zij nodig hebben en maak gebruik van hun kwaliteiten in de lokale democratie. 

Er zijn weinig mensen met een beperking in de politiek, dit kan verschillende redenen hebben zoals schaamte voor de beperking of een onzichtbare beperking. Dit is jammer, daarom is dit manifest zo belangrijk. Ik sluit mij aan bij de adviezen. Dit hebben we samen tot stand gebracht en daar kan ik trots op zijn. We hopen dat door deze adviezen raadsleden in West Betuwe deze punten meenemen zodat het toegankelijker wordt om deel te nemen aan de politiek. Mensen met een beperking kunnen vaker nog veel breder meedenken en meepraten over onderwerpen. Het hoeft daar natuurlijk niet altijd over te gaan, het heeft ook te maken met bewustwording en kijken door de mens heen. Ik ben niet mijn beperking, wij zijn Mienke en Françoise.

Dit artikel is ook gepubliceerd bij Koetjong op 7 april 2021.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten